Blanda gammalt och nytt

Att blanda inredningsstilar är vanligare än många tror. Men många av oss gör kanske detta mer eller mindre omedvetet. Även väldigt olika stilar kan harmonisera med varandra, som äldre och mer moderna stilar. Man behöver bara veta vilka knep man ska använda sig av.

En av de bästa grunderna i blandning av stilar är att låta en vara dominant och det andra fylla upp resten. En blandning av omkring 80/20 är lämpligt. Dessa 20% bör dock spridas över hela rummet och inte bara bestå av något som två fåtöljer och ett litet bord i ena sidan av rummet. Ju mer man koncentrerar den ickedominanta stilen desto svårare är det att blanda dem på ett snyggt sätt.

Har man till exempel en soffa i äldre stil kan man absolut köpa några nya kuddar i mer modern stil.  Likaså kan man lägga in en färggrann trasmatta i ett modern kök. Var dock alltid beredd på att experimentera lite för att hitta den bästa placeringen av saker och ting.

En sak som ofta kan hjälpa på traven är att blanda objekt från olika stilar men som har en gemensam färgsättning. De står då ut mindre från varandra och får en tydlig samhörighet.

Något man bör vara mer försiktig med är att blanda objekt som ger väldigt olika stämningsintryck. Tar man något som ger en avslappnande och varm känsla, till exempel en fåtölj av trä och textil, och blandar det med något stelare och mer kallt, som kanske ett bord av metall och glas, kan stilarna skära sig lite väl mycket ibland. Skulle dock bordet vara i trä och glas har de åtminstone en gemensam faktor som kan binda dem samman.