Inred ditt hem själv – lär dig att sy

Sömnad är inte en förlorad kunskap som bara kan läras genom år av studier. Med en bra symaskin och tillgång till böcker (eller internet) kan du lära dig själv att sy. 

Tyger

Det första du borde lära dig är tygkunskap. Alla tyger är inte lämpar för alla ändamål. När du vill klä om en möbel behöver du ett starkt tyg som tål slitage. Gardintyger ska inte ha någon stretch, de hänger konstigt på gardinstången och tyngden av tyget får det att stretcha.

Så länge du vet skillnaden mellan tygerna kan du köpa tyger online, lätt som en plätt. Följer du instruktioner till ett projekt brukar de finnas med tips på vilket material som ska användas. Det kan bli helt fel om du byter ut rekommendationen till ett stretchtyg och köper styvt eller tvärtom. Passformen kommer att bli fel.

Symaskin

Du behöver inte den mest avancerade maskinen på marknaden. Men välj en symaskinen efter den typ av sömnad du tänker satsa på. Vill du bara sy gardiner, några kuddfodral och laga småsaker fungerar de billigaste modellerna bra. Vill du sy möbel- och jeanstyg behöver du en symaskin som klarar av kraftigare tyg och som kan sy olika typer av sömmar, då behövs en bättre modell. Rådgör med en butik innan du bestämmer dig.

Handsömnad

En del saker kan du lika gärna sy för hand, såsom när saker och ting ska lappas och lagas. Ett hål i ett kudde eller en riven gardinsömn går lika fort att sy för hand och du har mer kontroll över sömmen. Du behöver lära dig flera sömmar varav den bästa är den dolda. Med den kan du fodra och fästa två tyger i varandra utan några synliga sömmar. laga hål och revor som lämnar bara ett litet streck där lagningen är gjord. Du kan också använda handsömnad för att göra dekorativa sömmar i tygerna eller rent av lära dig att brodera.