Öppna eget loppis!

Det är stor skillnad att sälja prylar på loppis och att öppna egen butik, exempelvis second hand-shop. Gränsen går vid något som Skatteverket benämner “näringsdrivande verksamhet”.

För det är skattemässigt som skillnaden blir viktig när man funderar på att börja sälja. Att sälja på loppis blir skattepliktigt om vinsten överstiger 50 000 kronor. Märk väl att summan gäller vinsten. Har du haft kostnader, till exempelvis hyra av loppisplats, får du dra bort dessa innan vinsten beräknas.

Öppna butik

Har du haft en loppis som gått oerhört bra och nu funderar du på att öppna en second hand-butik? Givetvis är det mycket som måste införskaffas. Det är inte bara designen på butiken och vilka produkter som ska säljas som måste komma på plats innan invigningen. Man behöver också ett kassaregister, kanske till och med ett säkerhetsskåp. Dagens regler säger att butiker måste ha certifierade kassaregister eller system när handel bedrivs. Kunden måste kunna få ett kvitto och köpet skall registrerats för redovisning och kontroll.

Skatteverket kontrollerar

Tänk på att myndigheterna när som helst kan dyka upp för att kontrollera din verksamhet. Vid sådana kontroller begär de information ur ditt kassaregister där de kan räkna antalet kunder du haft, de kan göra en inventering av kassan, bland annat. Det gäller alltså att inte slarva, man bör vara noga med att verksamheten följer lagar och bestämmelser.

Nya företagare i centrum

Man skall dock inte låta sig avskräckas av alla regler. Det kan verka som en snårskog i början men det finns massor av hjälp att få. Vartefter du börjar bli varm i kläderna kommer allt att bli enklare. Kostnadsfri rådgivning kan man få hos Nyföretagarcentrum. De har god erfarenhet och hjälper mer än 20 000 personer per år. Du måste förstås ha en idé om vad din verksamhet skall handla om och man vill också att du skall vara engagerad.