Renovera taket

Du kan renovera och inreda insidan av huset hur mycket du vill, men innan du har ett tätt och helt tak kan det vara förgäves. Så fort ett tak går sönder är det en riskkonstruktion. 

Tak kommer i flera olika material. Vad du ska välja beror till viss del på eget tycke och smak. Det kan också vara på sin plats att följa husets arkitektur för att taket ska passa och se snyggt ut.

Du får helt klart minst besvär om du byter ut taket till samma material som det var tidigare. Men du kanske inte gillar tegeltaket du har idag? Eller så vill du byta till ett mer hållbart material.

Alla taktyper har olika livslängd, även om det kan vara svårt att sätta exakta år på dem. Mycket beror också hur väl du tar hand om taket efter det är lagt. Generellt kan man säga att livslängder är:

  • Takpannor håller i ca 50 år
  • Takplåt håller i 50 år
  • Betongpannor håller i ca 30 år
  • Vasstak håller i 50 år men vissa delar kan behöva bytas om lutningen är låg
  • Spåntak håller i 40 år

Som du märker är det inte stora skillnader. Men hur är åldrandet? Tegelpannor kan frysa sönder och behöva bytas under åren så det gäller att ha lite på lager. Betongpannor håller bättre men åldras fult med pigmentfläckar, de är också tyngre så takkonstruktionen kan behöva förstärkas. Plåttak går att måla eller lämna omålat och finns att köpa som takplåt eller falsat. Vass- och spåntak är mer menat mot ekologiska nybyggen eller för att restaurera historiska byggnader.

Det är inte svårt att byta tak men det gäller att vara noggrann och veta vilka steg du ska göra och när. Följ monteringsanvisningarna och prata gärna med någon kunnig innan du sätter igång.

Du kan anlita någon som gör hela takbytet åt dig men då blir det en betydligt större summa pengar som ska läggas ut. Arbetskostnaden för att byta tak ligger runt 90 00 kronor för ett tak på 130 kvadratmeter. Med lite tid och svettandes klarar du av takbytet själv!