Skynda att fynda

Mellan nyår och jul kommer både vår, sommar och höst. Mellan jul och nyår är det mellandagsrea. Är det något man kan lita på så är det att den stora utförsäljningen kör igång efter all julmat. Är man då pigg och alert kan man rusa varuhusen runt och göra enorma fynd.

Rea är det begrepp när en prissatt vara sänks med en viss procentsats eller ett antal kronor. Vad är då en realistisk prissänkning? Det finns knappast några lagar eller andra regler men en tumregel tycks vara 10% i normala fall, sedan ökas procenten om varan visar sig vara svårsåld.

Man kan hitta betydligt bättre reapriser på en loppis där varor som kostade 100 kr i butik säljs för 10 kr. Men det är ju också av den enkla anledningen att varorna är begagnade och vissa har legat i en låda i tjugo år. Därför kan man säga att priserna är rättvisa på loppis men en butik skulle bli ruinerad om alla deras prissättningar var likadana. 

Vi har en två stora reor i Sverige: bokrean som etablerades redan på 20-talet och mellandagsrean som sker mellan jul och nyår. Bokrean är ett perfekt tillfället att köpa in de böcker man vill läsa under sommaren eller ta med på semestern. Du kan oftast hitta bra pocketböcker och faktaböcker som reas ut för halva priser.

Sedan har vi mellandagsrean. För butikerna är det ett möjlighet att få bort resterna av det stora lager som de köper in kring juletid. Man kan också sälja ut äldre modeller för att ha plats och råd att ta in de senaste. I Sverige har det blivit vanlig att folk börjar köa tidigt på morgonen för att få en chans att köpa en riktigt billig TV eller få första tjing på reaplaggen.